Najlepsze dania kuchni kieleckiej. Tego musisz spróbować!

Tradycyjna kuchnia kielecka i świętokrzyska to wiele sycących i pysznych dań. Niektóre z nich są nawet znane poza regionem.

Najczęstsze składniki

Przeglądając listę tradycyjnych dań, łatwo zauważyć powtarzające się składniki. Należą do nich:

  • Kapusta
  • Ziemniaki
  • Różne rodzaje mąki

Kuchnia kielecka pełna jest dań mącznych, ale także zup. Pojawiają się też dania z dodatkiem mięs, ale te często pojawiało się jedynie od święta. Wszystko to wynikało z biedy powszechnej w świętokrzyskiem oraz słabych gleb i mniejszej możliwości upraw różnorodnych roślin.

Zalewajka

To zupa, która często kojarzy się z żurem lub barszczem białym. Ale jest to zupełnie inna potrawa. Owszem, potrzebny jest zakwas na żur, ale także wędzonka, grzyby i kwaśna śmietana. To wszystko sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. To świetny pomysł na obiad w zimie.

Kugiel

To rodzaj babki ziemniaczanej mająca swoje korzenie w kuchni żydowskiej. Oprócz ziemniaków możemy w niej znaleźć  mięso z wieprzowych żeberek i cebulę. Przyprawia się ją także kminkiem i majerankiem. Całość należy zapiec. Tradycyjnie to danie podawano jedynie od święta – na Wielkanoc lub Boże Narodzenie.

Kuchnia kielecka pełna jest ciekawych dań

Placek spod kamienia

To proste ciasto, które również często gościła na świątecznym stole w Wielkanoc. Ciasto składa się z trzech warstw – białego ciasta, ciemnego ciasta (z dodatkiem kakao) i śmietanowej masy). Swoją nazwę zawdziecząa temu, iż wierzch cisasta należy obciążyć dużym i płaskim kamieniem. Tak ciasto dojrzewa przez 3 dni, w trakcie których nabierze odpowiedniego kształtu i smaku.

Goły

To okrągłe, spłaszczone kluski z ziemniaków. Wystarczy jedynie zetrzeć ziemniaki na tarace i dodać jajka, a następnie uformować kluseczki. Gotuje się je we wrzątku, a podaje ze skwarkami. W gwarze „goły” to właśnie kluski

Prazoki

To potrawa z ziemniaków i mąki, a w niektórych wersjach jedynie z mąki. Tradycyjnie używano mąki razowej z dodatkiem żytniej. Nazwa wzięła się od prażenia mąki. Masę ziemniaczano-mączną z dodatkiem wody ubiajno pałką. Gdy masa była gotowa, dzielono ją na fragmenty za pomocą łyżki i podsmażano ze swkarkami  lub cebulą.

Pokrzywianka

To – jak sama nazwa może wskazywać – zupa z pokrzyw. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Używano liści świeżych pokrzyw – najczęściej młodych. Zupę gotowano na tradycyjnym rosole z dodatkiem ziemniaków.

Dziadajka z zacirko

Jest to zupa z kapustą, nie ma jednak nic wspólnego z kapuśniakiem – choć jej głównym składnikiem jest kiszona kapusta. Tę jednak na początku należy podgotować, a następnie dodać włoszczyznę. Na koniec dodaje się zagniecioną zacierkę, czyli drobne kluseczki. Do zupy dodaje się także podsmażone podgardle.

Gosia Milikowska

Poprzedni teksty

Dlaczego Kielce to scyzoryki? Ciekawa historia przydomku

Następny tekst

Czy warto zamieszkać w Kielcach?

Leave a Reply